איך הספורט משפיע על פעילות המוח

מצד אחד אנו חיים בעידן שבו נוחות משחקת תפקיד חשוב – מאפשרת לשבת שעות, לישון פחות ולאכול יותר דברים שהם פחות בריאים, כך שאנו אט אט פוגמים בגוף ובמקביל בנפש, אך מצד שני אנו גם חיים בעידן שבו מתעוררת מודעות לשמירה על הבריאות, ופה פעילות גופנית מקבלת מקום של כבוד, ועל כן נעצור להסביר כיצד פעילות ספורטיבית בין היתר משפיעה על פעילות המוח באופן חיובי.

זוכרים יותר טוב

לא זוכרים מה אכלתם אתמול לארוחת ערב? זהו בהחלט יכול להיות סימן שהגיע הזמן שגם אתם תקנו נעלי ספורט תעשו פילאטיס (או כל פעילות ספורטיבית אחרת), וזאת כי מקרים רבים מצביעים על קשר ישיר בין חידוד הזיכרון ויכולת הלמידה לבין התעסקות בספורט. מבקשים הסבר? ובכן פעילות גופנית משפרת את הזרימה של הדם למוח ובכך משחררת חומרים שמצויים במוח ובשרירים, חומרים שמאפשרים לייצר קשרים עצביים, כלי דם חדשים ואף תאי עצב נוספים, כך שכל אלו ביחד מסייעים באופן ישיר לחזק את הזיכרון.

בין תדירות לאיכות 

חשוב להבין שחצי שעה של אימון לא תשפיע לחיוב על הזיכרון למשך כל השבוע, אלא קיימת השפעה קצרת טווח והשפעה ארוכת טווח. שנרחיב? ובכן פעילות גופנית קצרה שאינה אורכת יותר מ20 דקות משפרת את היכולת הקוגניטיבית למשך כמה שעות קדימה. מסיקים מכך שאם רוצים להפגיז לאורך כל יום הלימודים עדיף לבחור בפעילות עצימה? ובכן זהירות, מאוד ייתכן שפעילות מוגברת תוביל לנזק - תגרום לתחושת עייפות שכלל לא תתרום לחיזוק הזיכרון. עם זאת, אם חשבתם לרכוש נעלי ריצה אל תוותרו על כך, אך גם אל תצאו לפני יום לימודים לאימון ריצה ממושך. 

הפרעת קשב וריכוז

לא רק שפעילות גופנית מחזקת את הזיכרון, אלא היא גם מסייעת עבור מקרים יותר קיצוניים. כך למשל ילדים שלוקים בהפרעת קשב ועורכים פעילות גופנית באמצע היום, פתאום משפרים פלאים את היכולת הלימודית, ועל כן כיום אנשים יותר ויותר מתחילים להבין שמוטב להגביר את כמות שיעורי ההתעמלות השבועיות, מבינים שאין זה נכון להסתפק ברק שני שיעורים בודדים במהלך שבוע. כמו כן, שיעור ההתעמלות צריך להיות יעיל, משמע עליו לטפח יכולות מוטוריות ומיומנויות אישיות, איכות יציבה ולכלול משחקים קבוצתיים. 

כלי עבודה

כיוון שהקשר בין ספורט ליעילות פעולת המוח כבר אינו ידוע רק למעטים, עסקים רבים הפנימו שמוטב לשבור את יום העבודה עם פעילות גופנית. תוהים האם אין מדובר בבזבוז של זמן? ובכן לא רק שאין מדובר בבזבוז של זמן, אלא הנתונים מצביעים על תפוקת עבודה הרבה יותר גדולה, על עלייה בשביעות הרצון של העובדים ועל פחות עובדים שנעדרים מהעבודה בשל תירוצים כאלו או אחרים.

פעילות מועדפת

ספורט הנו תחום גדול ופה נבקש לחדד איזו פעילות יותר עדיפה. ובכן המוח מפיק הכי הרבה כאשר עוסקים באימוני סיבולת, קרי שחייה, ריצה ורכיבה. מנגד, אימוני כוח פחות מומלצים עבור הגברת התפוקה השכלית. כמו כן, אם מבקשים להפיק את המרב, מומלץ להתמקד בפעולות שמשתפות אנשים נוספים. כך למשל פעולת ריקוד, משחקי תנועה ומשחקי כדור מאוד יעילים, כאשר בין היתר קיים בונוס נוסף - כל אלו מעכבים את תהליכי ההזדקנות.

מידתיות

אין לטעות ששני אימונים קצרים במהלך היום יסגרו עבורכם את הפינה, אלא האידאל הוא חצי שעת פעילות אירובית ביום, לצד שילוב של תרגילי כוח (עבור אדם בוגר). אם אכן תקפידו על כך תסייעו רבות להתפתחות המוח. מהי המסקנה? אם חיפשתם תירוץ נוסף לרכוש נעלי התעמלות ולהתחיל לשמור על משטר ספורטיבי - התשובה מולכם!