חלבון אחרי אימון

למה צריך לאכול חלבון?

חלבונים הם בין הרכיבים שמסייעים לגוף להיבנות, לרבות בניית העצמות והשרירים. מלבד זאת, האימונים עלולים לגרום לקרעים מיקרוסקופיים בשרירים וברקמות, שכן, צריכת חלבון בתום האימון מסייעת לשקם את השרירים ולבנות אותם. אמנם רבים סבורים שיש לצרוך חלבונים רק לאחר אימוני כוח אינטנסיביים, אך דבר זה אינו מדויק משום שגם לאחר אימוני אירובי, לרבות אימונים בעצימות נמוכה, רצוי לצרוך חלבונים ולסייע לשרירי הגוף להחלים ולהתחזק. כמות צריכת החלבון משתנה בהתאם לסוג האימון, כך שמי שמתאמן בעצימות נמוכה זקוק לכמות חלבון שונה ממי שמתאמן באימוני TRX.

כיצד כדאי לצרוך חלבונים?

אנשים שעוסקים בספורט באופן שוטף, מוטב להם לאכול חלבון לכל אורך היום, תוך תכנון ארוחות מוקפד. את התפריט יש לבנות בהתאם לכמות החלבון היומית המומלצת, שכן לכל אדם ישנה כמות חלבון שונה שעליו לצרוך (בהתחשב בגילו ובסוגי האימון שהוא מבצע). כדאי להתייעץ עם דיאטנית או תזונאית על מנת להרכיב תפריט ייחודי ומותאם אישית.

בין מרכיבי החלבון מצויות חומצות אמינו, בעוד שחלק מהן מיוצרות בגוף באופן טבעי, חלקן דווקא נצרכות ממזונות ומאכלים שונים. הנטייה הרווחת היא לחשוב שניתן לצרוך חלבון דרך מזונות מן החי בלבד, אולם יש לא מעט מזונות מן הצומח שמכילים אף הם חלבונים ועשויים להוות תחליף אידאלי בעבור מי שרגיש לחלב או נמנע מאכילת מוצרים מן החי. למשל מוצרי טופו, עדשים, שעועית, קטניות ומוצרים נוספים, אותם יש לשלב עם פחמימה בכדי להעניק לגוף את מלוא צרכיו. במידה ונצרוך חלבון בלבד, הרי שזה לא בהכרח יועיל לגופנו, לכן רצוי לשלב בין חלבונים לפחמימות, כך תוכלו לבנות את השרירים באופן המיטבי. ההיגיון מאחורי השילוב טמון בכך שהפחמימה מאטה את פירוק השריר ומספקת אנרגיה לגוף, כך החלבון שצרכנו בשילוב הפחמימה פנוי לבניית השרירים. נוסף לכך, הפחמימה מעודדת הפרשת אינסולין, מה שמסייע לשריר להיבנות. את החלבון יש לצרוך כחצי שעה עד שעה לאחר שהאימון הסתיים (תלוי בעצימות האימון כמובן), משום שפרק זמן זה חיוני לבניית השריר.

חשוב לקחת בחשבון שכמות גבוהה מידי של חלבון עלולה להפוך לשומן, לכן לאחר האימון רצוי לצרוך 30 גרם חלבון בלבד, ואילו במהלך היום יש לצרוך את ההפרש שנותר בהתאם לכמות החלבון המומלצת ליום. צריכה מוגברת של חלבון תפגע בסיכויים לחטב את הגוף ואף עלולה להוביל להשמנה.

 

לפני שתבנו תפריט ייעודי ותתכננו את כמויות החלבון שתאכלו לאורך היום, כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע בתחום התזונה, בכדי שיוכל לסייע לכם לבנות את התפריט האידיאלי ביותר עבורכם תוך התחשבות בכמות החלבון המומלצת. שלבו בין חלבונים לפחמימות בכדי לייעל את פעולת בניית השרירים וחפשו ברחבי הרשת מתכונים רלוונטיים. בהצלחה.