הדיאטה המושלמת נשמעת כמו חלום רחוק, אבל אם אתם רוצים להוריד במשקל, להתאמן או פשוט לחיות אורח חיים בריא – יש מאכלים שתוכלו להכניס לתפריט שלכם ללא כל חשש. במאמר הבא נפרט 10 מאכלים בריאים ודלים בקלוריות שיכולים להתאים כמעט לכל אחד ולכל תפריט דיאטה או אימונים, שיעזרו לכם לשמור על המשקל ועל הבריאות. אז מהם המאכלים שתרצו להכניס לתפריט?
ברוקולי, תרד, כרוב, סלרי, קייל, שומר, חסה ועוד רבים הם מאכלים בריאים במיוחד שמכילים ערך קלורי נמוך מאוד של כ20-50 קלוריות למנה של 100 גרם (בהתאם לירק). הם מכילים ויטמינים ומינרליים, והם בריאים מאוד גם אם אתם מתאמנים וגם אם לא.
בכל הנוגע לפירות מומלץ לאכול במידה ולא להגזים, משום שפירות רבים מכילים סוכר פרי טבעי. פירות הדר כמו קלמנטינה, אשכוליות, תפוזים, לימון, ליים או מנדרינות עשירים בוויטמינים ובנוגדי חמצון והערך הקלורי שלהם נמוך, בין 30-60 קלוריות למנת פרי של 100 גרם.
כפי שאמרנו בסעיף הקודם, לא כל פרי יתאים לדיאטה, אך יש כמה שדווקא כן. תפוחים, אבוקדו, אבטיח, שזיף, תותים, מלון ופירות יער (טריים או קפואים) יתאימו במיוחד לתפריט שלכם.
רבים מהירקות שאנו אוכלים הם דלים בקלוריות, ולכן זה לא מפתיע שירקות אפשר לאכול כמעט בלי הגבלה כשמתאמנים או עושים דיאטה. מלפפונים, קישואים, כרובית, ארטישוק, עגבניות, שומר, גזר, גמבה, סלק, חציל (כל עוד לא מטוגן בשמן עמוק), בצל ועוד רבים יכולים להיות מוגשים טריים, מבושלים, מאודים או אפויים. הירקות מלאים בוויטמינים ומינרליים, וכל עוד לא תבשלו אותם במים ותגרמו לאובדן הערך התזונתי שלהם, תיהנו מכל היתרונות שיש להם להציע.
עדשים, גרגרי חומוס, שעועית, אפונה וסויה הם מוצרים משביעים ומצוינים לדיאטה שלכם, וחוץ מהערך הקלורי הנמוך של בין 80 ל-140 קלוריות למנה של 100 גרם (בהתאם לסוג הקטנייה, שעועית, חומוס וסויה למשל הן בעלות ערך קלורי גבוה יותר מאשר אפונה ועדשים), הן גם עשירות בחלבון, בסיבים תזונתיים ובמינרליים. חשוב לדעת שקטניות עלולות לגרום לגזים, וכדאי להשרות אותן היטב בהתאם להוראות על גבי האריזה, להחליף את מי ההשריה במקרה של השרייה ארוכה ולהתחיל לצרוך קטניות בכמות נמוכה.
הדגנים המלאים הם בעלי ערך קלורי נמוך באופן יחסי, והם מלאים בסיבים תזונתיים ועל כן תורמים לתחושת השובע. בקטגוריה זו נכנסים בורגול, קינואה, דוחן, שיבולת שועל, אורז מלא, כוסמת, ועוד.
מלבד כמות החלבון הגבוהה באופן יחסי, ביצה היא דלת קלוריות ואפשר להגיש אותה מבושלת או מטוגנת לפי הטעם. הביצה תתרום לתחושת השובע ויכולה להתאים כמעט לכל ארוחה.
לא כל הדגים יתאימו לארוחה דלת קלוריות, אך חלקם בעלי ערך קלורי נמוך ויוכלו להתאים לתפריט שלכם, כל עוד לא תטגנו אותם. סלמון, בורי והרינג הם מומלצים ובעלי הערך הקלורי הנמוך ביותר. אמנון, קרפיון ונסיכת הנילוס בעלי ערך קלורי גבוה יותר ועל כן פחות מומלצים.
חזה עוף בעל ערך קלורי נמוך אם הוא לא מבושל כשניצל בשמן עמוק, ובשר הודו יתאים במיוחד לתפריט כל עוד תסירו ממנו את העור. בשר בקר נחשב לבעל אחוזי שומן גבוהים יותר ועל כן פחות מומלץ, אך בשנים האחרונות קיימות סתירות שונות לגבי טענה זו.
יוגורט יווני וקוטג' יתאימו לארוחות הבוקר והערב, ריקוטה תכיל גם חלבון וגבינת סקי בעלת אחוזי שומן נמוכים יחסית. כדאי להימנע מגבינות בעלות אחוזי שומן גבוהים מ-5% אחוזים.
אם אתם רוצים לרדת במשקל, תוכלו לעשות זאת באמצעות התאמת התפריט: הוצאת מאכלים לא בריאים או רוויים בשומן והחלפה שלהם במאכלים בריאים ודלי קלוריות. מותר לכם ליהנות מדי פעם ולאכול מאכלים רוויים בשומן ובסוכר כל עוד זה נעשה במידה ולא בכל יום, וחשוב להקפיד על שגרה קבועה. אל תשכחו להתאמן מדי פעם, לשמור על גישה חיובית ואופטימית, ותוכלו להצליח.