כשל שריר הוא מושג מעולם הפיטנס והכושר. הוא מתייחס לנקודת זמן שבה השרירים לא יכולים יותר לבצע תרגילים מסוימים או תנועות שחוזרות על עצמן בגלל תשישות. כשל שריר הוא תוצאה שספורטאים ומתאמנים רבים מצפים לה ורוצים להגיע אליה בעיקר במהלך אימוני כוח והרמת משקולות, משום שכשל שריר הוא שלב חשוב שעוזר לפתח את השרירים ולהגדיל אותם כדי לשפר את כוחם. למרות זאת, קיימים סיכונים הקשורים לכשל שריר ולכן חשוב מאוד להבין כיצד ומתי עלינו להשתמש בטכניקה זו בצורה יעילה, בטוחה ואפקטיבית כדי לקבל התוצאות הטובות ביותר באימון שלנו. רוצים לדעת עוד? הכול במאמר שלפניכם.
נוכל להגיע לכשל שריר כשנבצע כמות חזרות גדולה בתרגיל מסוים באימוני כוח המשלבים משקולות או משקל חופשי, עד שלא נצליח לבצע חזרה נוספת בצורה הראויה ובטכניקה הנכונה לביצוע. אולי נצליח לבצע חזרות נוספות בתרגיל בעזרת תנופה או שנצטרך לעזרה מסוימת, אבל לא נצליח להפעיל את השריר שבו מתמקד התרגיל. הסיבה לכך היא שהשריר המופעל יהיה מותש, והכשל יגיע גם ממערכת העצבים וגם מהשריר עצמו. כאשר הגעתם לכשל שריר, השריר העובד מיצה את יכולת עבודתו ולכן תרגישו בערה מסוימת וחוסר יכולת להמשיך.
כשל שריר הוא שלב הכרחי בכל אימון על כל קבוצת שרירים, ויש להגיע אליו כדי לחזק את השרירים. חיזוק השרירים נוצר לאחר גירוי שלהם באמצעות התנגדות עם משקולות ואימוני כוח במספר חזרות ובכמה סטים. אפשר להגיע לכשל שריר גם בביצוע כושר קל, כאשר נגרה את השריר ונמצה את פוטנציאל הכוח המקסימלי של השריר שלנו. הלחץ הזה, שניצור על השריר באמצעות מיצוי פוטנציאל הכוח המקסימלי של השריר, גורם לגוף להתרגל ולהסתגל לעומס שנוצר על השריר באמצעות הגדלה וחיזוק של השריר העובד. במצב כזה, אנחנו דוחפים את השרירים שלנו לעבוד קשה יותר ממה שהם היו עובדים באימון רגיל, ודבר זה תורם לקריעת השריר וליצירת רקמת שריר חדשה נוספת גדולה וחזקה יותר.
אומנם כשל שריר הוא כלי יעיל לקידום פיתוח השרירים ושיפור הכושר הגופני שלנו, אך אין זה הכרחי להגיע לשלב הזה בכל אימון. הגעה לכשל שריר יכולה להיות מאוד קשה והיא גורמת להתשה של מערכת העצבים ומערכת השרירים בגוף. לכן היא יכולה לגרום לירידה בביצועים ולהשפיע גם לרעה על הכושר שלנו ואפילו לגרום לפציעות. לכן, חשוב לבצע גם תרגילים לשיפור הגמישות. אז איך להתחיל להתאמן? אפשר לבצע אימונים שיהיו קרובים לכשל, ובצורה זו נצליח גם לפתח מסה וגם למנוע תשישות שרירותית וזמני התאוששות ארוכים אחרי אימון.
כן, אפשר לפצוע את עצמנו כאשר נעבוד על הגעה לכשל שריר ובעיקר כאשר נעבוד על קבוצות שרירים גדולות. שרירים גדולים, כמו שרירי הארבע ראשי, הגלוטוס מקסימוס ושרירי הגב, דורשים תרגילים כמו סקוואטים ודד ליפטים עם משקלים גבוהים ליצירת ההתנגדות המתאימה. אם לא מבצעים את התרגילים בטכניקה הנכונה או אם משתמשים במשקלים גבוהים ממה שהשריר מסוגל לשאת, אפשר לגרום לפציעות מסוכנות שיפגעו במפרקים שונים ובשרירים בשאר הגוף. לכן, חשוב לעבוד בצורה חכמה ונכונה כאשר עובדים במטרה להגיע לכשל שריר ובפיקוח מאמן כושר מקצועי.
אם נעבוד על הגעה לכשל שריר בצורה מתונה ומאוזנת, בשימוש משקלים נכונים ובטכניקה נכונה של ביצוע התרגיל, נוכל להגיע לתוצאות מהירות. הגעה לכשל שריר תעזור לנו לגרום לקרע בשרירים אשר בפועל גורם לשריר לגדול ולפתח רקמות שריר נוספות כדי לחזק אותו. בעבודה נכונה והגעה לכשל שריר נוכל לחזק ולבנות את הסיבולת של השרירים שלנו.
כשל שריר הוא כלי שמשתמשים בו כדי לבנות כוח ולהגדיל את השרירים באמצעות ביצוע חזרות מרובות על תרגילים ממוקדי שריר וכוח. כשל שריר מתרחש כאשר השריר לא יכול לבצע חזרות נוספות של התרגיל עקב תשישות. אף על פי שכשל שריר הוא כלי יעיל, לא כדאי להגיע אליו בכל אימון כדי לא להיפצע. אז בפעם הבאה שאתם בחדר הכושר, תבקשו ממאמן הכושר להדריך אתכם עד למיצוי גבול היכולת שלכם, או בעצם של השריר שלכם.