ספורט בהריון

 

את בהריון ולא רוצה לוותר על ספורט? את בהריון ורוצה להכין את הגוף ללידה? אנחנו במגה ספורט נענה על כל השאלותהחשובות בנושא. אז איזו פעילות ספורטיבית מתאימה לאישה בהריון, ממה יש להימנע, כיצד הפעילות מסייעת למהלך ההריון וכיצד ניתן לדעת אם בטוח להתחיל ומתי מוטב לקחת הפסקה?כל התשובות מרוכזות כאן, אם כי מראש נציין שהמאמר אינו מחליף התייעצות עם רופא נשים ולטובת ביטחונך ובטחון העובר התייעצי עם גוף רפואי טרם תבחרי באימון כזה או אחר.

שאלת מיליון הדולר - האם מותר לעשות ספורט

מחקרים רבים מראים שספורט בהריון חשוב לבריאות של האם והעובר, וזאת כיוון שהאימון מחזק שרירים שפעילים במהלך הלידה, מקל על תחושת אי נוחות במהלך ההריון, משפר את מצב הרוח, ממזער את תחושת העייפות, מעניק אנרגיה ואף משפר את זרימת הדם שבין האם לעובר. מכאן שאם מהלך ההריון תקין ורופא הנשים מאשר, ניתן להמשיך לעסוק בספורט, או לחלופין להתחיל לראשונה בחייך, אם כי כמובן לצד התאמה מלאה למצב הגופני.

עם זאת, אין זה הזמן להתחיל פעילות אינטנסיבית, להעלות את הרף או להתמקד בריצה או בקפיצות. יש לשמור על הרמה הקיימת או להתחיל בפעילות ברמה סבירה. מתלבטת מאין להתחיל? תשקלי אימונים שמאופיינים בעצימות נמוכה, כגון אימוני אירובי קלים (למשל "עליית מדרגות" עם סטפר), הליכה בהליכון חשמלי ואפילו רכיבה על אופני כושר בהחלט אפשרית (לפחות בחודשים הראשונים).

האם אפשר לבצע יוגה ופילאטיס?

ההריון הוא זמן מיוחד שבו יוצרים חיים, הגוף משתנה ובו זמנית יותר קשובים ל"אני הפנימי", ועל כן אם רוצים להעמיק את הקשר עם הגוף והנפש, יוגה ופילאטיס אלו שתי פעילויות מאוד מומלצות. היוגה מזכירה לנו עד כמה נשימה חשובה ופילאטיס מחברת לגוף ומחזקת את שרירי האגן והבטן.

עוד נציין שיוגה עשויה להקל על מגוון תסמיני הריון ולהכין את הגוף לשלב הלידה, אך מצד שני רצוי לדעת שקיימים תרגילים שפחות מומלצים לנשים הרות, ועל כן נשוב לחדד שיש לבצע התאמה מלאה בין אופי התרגול למצב הגופני. שנדגים? בטרימסטר הראשון מוטב שלא לתרגל תרגילי נשימה שמובילים לתנועה ערה בבטן, ובטרימסטר השני יש להימנע מתרגילים שכוללים שכיבה על הבטן. מבחינת פילאטיס, נציין שהוא מסייע לחזק ולהגמיש שרירים, כך שבין היתר הפילאטיס מסייע רבות לחזק את הגב, למנוע בריחת שתן ואף מאפשר לעובר יותר מקום בחלל הבטן, וזאת כיוון שהתרגילים מייצרים הליכה זקופה. בכול אופן, תמיד הכרחי לידע את המאמן בדבר ההריון, להיות קשובים לגוף וממש כפי שרצוי להיעזר במכשיר סטפר באירובי, כך פה מוטב להצטייד במזרן נוח.

מה לא כדאי לעשות בהריון?

אומנם ספורט בהריון מאוד חשוב, אך הכרחי לבצעו בצורה נכונה - בעצימות נמוכה. מה עוד אין לעשות? עברי על הרשימה הבאה:

  • אין לכלול פעילות שמצריכה קפיצות, טלטולים, דילוגים או ריצה.
  • אין לאתגר את הגוף עם רמת קושי גבוהה.
  • אין להתחיל את הפעילות טרם עשית מתיחות.
  • אין להחליף תנוחה במהירות.
  • אין להתמקד בתרגילים שעובדים על שרירי הגב התחתון או הבטן.
  • אם חם או לח מדי אל תתעקשי להתאמן - מדובר בסכנה!
  • אל תמשיכי בפעילות ספורטיבית רגילה בסוף תקופת ההריון, אלא התייעצי עם מדריך הכושר ועם רופא הנשים.

איך לדעת האם אני יכולה לעשות ספורט?

רגילה לעסוק בספורט אך בעת ההיריון את חוששת להמשיך? נכנסת להריון ועל כן מבקשת להתחיל לשמור על הבריאות, אך אינך יודעת האם זה אפשרי או מהיכן להתחיל? ובכן באופן כללי נשים בהריון שלא נמצאות בסיכון כזה או אחר יכולות לבצע אימוני כושר קלים, אך לכל אורך התהליך חשוב להתייעץ עם רופא הנשים, להיות קשובים לתחושה הכללית ולא להיות שיפוטיות כלפי עצמכן - במהלך ההריון הגוף עובר שינויים רבים ורמת העייפות עולה. זה נורמלי, קבלי זאת בהבנה.

שנסכם?

אין שאלה שפעילות ספורטיבית מאוד חשובה. היא מחזקת את הגוף, מרגיעה את הנפש, מטעינה מצברים, מכינה את הגוף ללידה ואף מונעת מגוון בעיות, למשל צניחת רחם. מכאן שספורט בהריון בהחלט חשוב וקיימים מגוון תרגילים מתאימים. עם זאת, אין זה הזמן להעלות הילוך ותמיד חשוב לידע את המאמן ובו זמנית להתייעץ עם הרופא המלווה. מה הכי חשוב? שתשמרי עלייך ועל העובר. לידה קלה!