זיעה: מטרד או דבר הכרחי?

כולנו מזיעים, חלק מאיתנו יותר – חלק מאיתנו פחות. במצב נורמלי, הזיעה לא אמורה להפריע לאורח החיים שלנו, אך בימים חמים או בפעילות מאומצת היא יכולה להטריד לא מעט מאיתנו (ובמיוחד שהניחוחות שלה מורגשים היטב). אז אם אי פעם עניין אתכם למה אנחנו מזיעים, מה נחשב מצב נורמלי של הזעה ואיך אפשר להתמודד עם זה במהלך אימון – במאמר הזה ריכזנו לכם את כל המידע

 

למה אנחנו מזיעים?

למרות שהזעה היא לא בדיוק מצב שכולנו חיים איתו בשלום, חשוב לדעת כי מדובר בתהליך נורמלי לחלוטין, ויותר מזה – הוא הכרחי. מטרתה של הזיעה היא למעשה לקרר את הגוף שלנו ולווסת את המעלות שלו. אלמלא הזיעה, לא היינו מסוגלים להתקיים.

הזיעה היא למעשה נוזלים המופרשים מבלוטות הזיעה שבגופנו. את בלוטות הזיעה ניתן לחלק לשניים – בלוטות הזיעה האקריניות ובלוטות הזיעה האפוקריניות. בלוטות הזיעה האקריניות מפוזרות על כל פני העור, ובעיקר בגב, בכפות הידיים, בכפות הרגליים, במצח ובצוואר. הזיעה המופרשת מבלוטות אלו מורכבת ממים וממלח (ומכאן נובע טעם הזיעה המלוח והמוכר), ומטרתה לקרר את גופנו כשחום הגוף עולה.

בלוטות הזיעה האפוקריניות נמצאות בבתי השחי, במפשעות ובזקיקי השיער שבקרקפת. הזיעה מופרשת מבלוטות האלו בעיקר כתוצאה ממאמץ, מתח נפשי, לחץ ופחד.

חשוב לציין כי הזיעה המופרשת מכל בלוטות הזיעה בגוף שלנו (גם בבתי השחי) היא נטולת ריח לגמרי. עם זאת, הזיעה המופרשת מבלוטות הזיעה האפוקריניות מכילה שומן וחלבון. כאשר חיידקים מתערבבים יחד עם הזיעה הזו, נוצר ריח הגוף, ובאזורים מסוימים אשר אינם מאווררים ולחים כמו בתי השחי, אף נוצר הריח הרע והחריף המוכר של הזיעה.

האם קיימת הזעת יתר?

הזעת יתר היא מצב שבו גברים או נשים סובלים מהזעה מרובה במשך רוב השנה בכל הגוף, או באזורים מסוימים בגוף, כמו כפות הידיים, גב או בתי השחי. מידת ההזעה הגבוהה מתרחשת בלי שום קשר לפעילות הגופנית או למזג האוויר, והיא גבוהה יחסית גם בזמן מנוחה ובמזג אוויר נוח.

בעבור לא מעט אנשים הזעת יתר עשויה לגרום למבוכה, לחוסר נעימות וכמובן לחוסר נוחות הנגרם בשל הזיעה. מי שסובל מהזעת יתר, ובמיוחד כשמדובר בהופעה חדשה של הזעת יתר, יכול לפנות לרופא כדי להבין מהו מקור הבעיה ואם זה נובע בשל בעיה בריאותית כלשהי. במידת הצורך, הוא יוכל להמליץ על טיפול כמו תכשירים מסוימים, חולצות בסיס המונעות עיגולי זיעה, ואף הזרקות.

מעדיפים שלא להזיע יותר מדי?

כשאנחנו עושים ספורט או פעילות גופנית אנו מזיעים באופן מוגבר, שכן תפקידה של הזיעה הוא לצנן את הגוף. וזאת הסיבה, אגב, שחשוב להקפיד על שתייה מרובה בזמן אימון ולאחריו – הגוף מאבד נוזלים רבים, וחשוב שנשלים אותם בעזרת שתיית מים. אז אם התעוררתם ביום שלא מתחשק לכם להזיע מסיבה מסוימת, או שסתם מדובר ביום חם מהרגיל, תוכלו ללכת על פעילות גופנית שלרוב לא כרוכה בהזעה מסיבית (לעומת ספורט אירובי, למשל). לדוגמה, תוכלו לבצע אימון פילאטיס מזרן שהוא לא פחות מאתגר מכל אימון אחר, או אימון יוגה למתחילים למשל של כמה דקות.

איך אפשר להקל את התופעה בזמן אימון?

כולנו מזיעים באופן זה או אחר במהלך האימון, כבר הבנו שזהו תהליך טבעי והכרחי. עם זאת, פעמים רבות הזיעה יכולה להקשות עלינו במהלך האימון. זה קורה למשל כשאנחנו מתאמנים בתנאי מזג אוויר חם ללא מיזוג. בכל פעילות גופנית שהיא רצוי ללבוש בגדים מנדפי זיעה (דריי-פיט), שכן הם מסייעים לייבוש מהיר של הזיעה מהבגדים. אם תתאמנו בבגדים רגילים, סביר להניח שתרגישו "כבדים" יותר ואף תרגישו תחושה לא נעימה של חוסר אוורור. בגדים קלילים ואווריריים המנדפים את הזיעה יסייעו לכם להתאמן בנוחות.

נוסף על כך, תוכלו לשים גם  סופגי זיעה על פרקי הידיים, מה שיאפשר לכם לנגב את הזיעה ביעילות מהמצח ומהפנים. סופגי הזיעה שימושיים במיוחד בריצות, שכן לא תמיד יש בהישג יד מגבת שתוכלו לספוג באמצעותה את הזיעה.

לסיום, אם אתם מתאמנים במכשירים או בחדר הכושר, כדאי לכם להצטייד במגבת. בעזרתה תוכלו כמובן לספוג את הזיעה במהלך האימון, אבל גם לפרוס אותה על גבי המכשירים או המזרן כדי למנוע מעבר של זיעה אליהם. כך, תוכלו להתאמן בנוחות וגם לספק למתאמנים שיבואו אחריכם מכשיר מוכן לשימוש ונקי מזיעה.

 

לסיכום

זיעה זה דבר נורמלי והכרחי לחלוטין – ולכן בפעם הבאה שתזיעו באימון או ביום חם תזכרו שזאת הדרך של הגוף שלכם לקרר את עצמו. כדי למנוע ריחות לא נעימים חשוב להשתמש בדיאודורנט (טבעי או לא) איכותי, להתקלח במידת הצורך, ובמקרה של הזעת יתר המפריעה לאורח חיים תקין – תוכלו לפנות לייעוץ רפואי. המאמר היה אינפורמטיבי ומעניין? אנו מזמינים אתכם לקרוא עוד מאמרים הקשורים לעולם הכושר ואורח החיים הבריא בבלוג שלנו. בהצלחה ואימון נעים!