קרע בשריר זו אחת הפציעות הנפוצות ביותר בימינו כשמדובר בכושר גופני, כזו ממנה סובלים ספורטאים מקצועיים וחובבים כאחד. הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות הוא למנוע את המצב הלא נעים הזה מראש ויש בהחלט דרכים בהן ניתן לעשות זאת, אך חשוב גם להבין איך נוצרים קרעים שכאלו ואיך אפשר לטפל בהם כשהם מתרחשים. זה הזמן לגעת בכל הנקודות החשובות בנושא – מאחלים לכם אימון מועיל ובטוח תמיד!
השרירים בגוף האדם עשויים מתאים מזעריים היוצרים סיבים המקבילים אחד לשני. לרוב קרע בשריר יתרחש בנקודת החיבור שבין השריר לגיד וזה משהו שיכול לקרות מכמה סיבות. פעילות ספורטיבית היא הגורם הנפוץ ביותר לקרעים בשריר. זה יכול לקרות כתוצאה מפגיעה ישירה של מכה כלשהי בשריר, אבל גם בעקבות תנועות חוזרות שגורמים לקרעים מיקרוסקופיים, נפוץ בהחלט אצל ספורטאים שאינם מנוסים. ענפי הספורט בהם קרע בשריר הוא הכי נפוץ הם כדורסל וכדורגל, אומניות לחימה מסוגים שונים, ענפים המשלבים ריצה מהירה וכאלו המאופיינים בתנועות מתפרצות ומהירות.
לא כל פציעה או מכה ממנה סובלים ספורטאים תביא למצב של קרע בשריר ולעיתים מדובר בחבלות קלות בלבד. הדרגה הקלה ביותר של חבלה היא למעשה מתיחה של השריר בלבד. היא תבוא לידי ביטוי בכאב מקומי, נפיחות קלה של השריר ופגיעה קלה בתפקוד של השריר. זוהי בעצם חבלה מסוג מתיחה ומכאן בדרגות החמורות ביותר אלו כבר קרעים של השריר. הדרגה היא קרע חלקי כאשר כמה סיבי שריר נקרעים. הכאבים כאן הם חזקים יותר ויש קושי גדול לביצוע פעילות עם מוגבלות מובחנת בתנועה. האזור הפצוע יקבל גוון כחול סגול והרבה פעמים יהיה רגיש למגע, כואב ואף נפוח. הדרגה השלישית והקשה ביותר היא מצב של קרע מלא, מצב שבו שריר נקרע לחלוטין. במצב הזה נראה שטפי דם נרחבים והקצה הקרוע של השריר יהפוך למעין כדור. האפיק האפשרי היחיד במצב הזה הוא ניתוח לאיחוי הקרע.
אז בראש ובראשונה חשוב לדבר על הגורם הנפוץ ביותר לקרעים בשריר – אימון ללא ניסיון שלא נעשה על פי הכללים הנכונים, דבר שכיח במיוחד אצל ספורטאים מתחילים, כאלו שמתחילים לעשות כושר גופני בפעם הראשונה או לאחר הרבה זמן ללא פעילות. חשוב מאד לדעת איך להתחיל להתאמן כדי להימנע מפציעות של מתחילים שביניהן קרע בשריר (ויש עוד הרבה פציעות נפוצות אצל מתחילים). מכאן, יש כמה פעולות שניתן לבצע כדי להפחית משמעותית את הסיכון לפציעה ואלו הן גם פעולות שניתן לבצע אגב לאחר קרע בשריר כדי לזרז את ההחלמה.
מתיחות סטטיות הן בעצם מתיחות שנעשות במצב גופני סטטי, כלומר ללא תנועה. מתיחות זו הדרך הטובה ביותר למנוע קרע בשריר ובאופן כללי פציעות הקשורות בשרירים. חשוב לשים לב שמבצעים מתיחות סטטיות לאחר חימום קל של הגוף ולא במצב שהשריר קר, והכי חשוב להימנע ממתיחת יתר, דבר שיחליש את השריר ואת טווח התנועה ויעלה את הסיכוי לקרעים ופציעות. חשוב לבצע מתיחות עד לגבול טווח התנועה ולא מעבר, וכדאי שלא להניע את השריר או לנער את האיברים במהלך המתיחה. ניתן בהחלט להיעזר באביזרי כושר כמו כדור פיזיו בעת המתיחות, ולאחר אימון ניתן להיעזר גם בגליל עיסוי להקלה על השריר.
תרגילי התנגדות הם סוג של תרגילי כושר בקטגורית האימון האנאירובי ואלו הם תרגילים שהמטרה העיקרית שלהם היא חיזוק השרירים. למעשה, כל תרגיל המערב משקולות ודחיקה של משקל הוא בעצם תרגיל התנגדות. הסיבה שחלק בלתי נפרד משגרת האימון של ספורטאים כגון כדורגלנים וכדורסלנים כולל תרגילים כאלו היא שחיזוק השריר למעשה מגן עליו ומפחית משמעותית את הסיכון לקרע בשריר במהלך הפעילות האנאירובית. ספורטאים חובבים (וגם מקצועיים אגב) ממש לא חייבים לדחוק משקולות ולהרים משקלים כבדים כדי להשיג את החיזוק השרירי של תרגיל התנגדות. גם אימון בסיסי יחסית עם גומיות אימון יעשה עבודה לא רעה כלל ומומלץ גם להיעזר במזרן אימון כדי שהתרגילים יהיו יותר נוחים ונעימים, ובעיקר כדי לשמור על הגב בתרגילים שמבצעים בשכיבה.
עוד שיטה נפלאה למניעת קרעים בשריר היא כיווצים דינאמיים. כיווץ של השריר זו פעולה אינטואיטיבית ופשוטה עבור כל אחד, ובשביל ספורטאים זו דרך מצוינת לשמור על השריר ולחזק אותו. כיווץ דינאמי נעשה תוך כדי תנועה של השריר ומכאן מגיעה בעצם הדינאמיות. הרעיון הוא לכווץ ולשחרר לכל אורך טווח התנועה, מה שמבטיח בעצם שיפור. של טווח התנועה וחיזוק של השריר בכל נקודה על הטווח. מומלץ לעשות זאת בהדרגה ובעדינות וכמו תמיד – לא לקחת את הגוף מעבר לנקודה שמרגישה לנו טבעית ונכונה.
לאחר קרע בשריר, חשוב שנדע לעזור לגוף שלנו להחלים. מנוחה זה בהחלט דבר נכון, אך לקראת החזרה לפעילות מומלץ לבצע תרגילים ולשלב טכניקות שיעזרו לחזק את השריר ויאפשרו לנו לחזור בהדרגה לפעילות גופנית מלאה. אימון פילאטיס הוא אימון נפלא ומומלץ בהחלט כטכניקת שיקום לאחר קרע בשריר. גם יוגה זה תרגול מצוין המשלב מתיחות ועבודה על טווח התנועה של השריר וכאן יש אימון יוגה למתחילים שמתאים בהחלט ושיכול להיות נקודת פתיחה מעולה לקראת חזרה לשגרת כושר גופני.
קרע בשריר זו פציעה לא נעימה בהחלט וכזו שיכולה להשבית ספורטאים מפעילות גופנית (לפעמים גם לתקופות ארוכות בהתאם לדרגת החומרה). חשוב מאד להכיר את הטכניקות השונות למניעה שבעזרתן אפשר להפחית באופן משמעותי את הסיכון לקרע בשריר וכן חשוב ללמוד איך לעזור לגוף בתהליך השיקום וההחלמה. רוצים לדעת עוד על כושר גופני, טכניקות לאימון והתמודדות עם פציעות נפוצות? היכנסו לבלוג לעוד מידע נוסף ומעניין ותוכלו ללמוד עוד על נושאים שונים וחשובים שיעזרו לכם להשתפר ולהפיק יותר מהאימונים שלכם. שיהיה בהצלחה!