היום אנחנו רגילים לשגרת אימונים במכון שנראית איך שאנחנו רוצים, מאימון אירובי מלא על הליכונים ועד לאימונים על קבוצות שרירים מבודדות. אבל בעבר לא היו כל המכשירים שיש היום, ואיך בכל זאת התאמנו ושמרו על הגוף חטוב ושרירי? בשנים האחרונות חזר הטרנד של אימון שמדמה את פעולות היום יום כדי לפתח את הגוף בהתאם לשגרת החיים – זהו האימון הפונקציונלי.
אימון פונקציונלי הוא סוג של אימון גופני שהמטרה והרעיון שלו הם לשפר את היכולת לבצע פעולות יום יומיות בקלות וביעילות. האימון מתמקד בתנועות המדמות פעולות שאנחנו עושים כל יום כמו הרמה, דחיפה, משיכה, סיבוב וקפיצה. כבר מהשם שלו אפשר להבין שמדובר באימון שהמטרה שלו היא להקל את החיים שלנו – במקום אימונים שהמטרה שלהם היא חיטוב או עניינים שלא משפיעים עלינו באופן ישיר ביום יום, אימון פונקציונלי הוא כמעט בעל אופי שיקומי.
הרעיון של אימון פונקציונלי קיים כבר מאות שנים, גם אם לא בשם הזה, אבל הוא חזר לאחרונה כטרנד בעולם הכושר. בעבר אימון פונקציונלי שימש בעיקר ספורטאים מקצועיים, אבל היום הוא נפוץ בקרב אנשים מכל הגילאים ורמות הכושר שרוצים להרגיש טוב יותר ביום יום ולא בהכרח מעוניינים באימוני כושר שמוכוונים לציוד במכון.
לאימון פונקציונלי יש הרבה יתרונות לכל סוגי המתאמנים. אם אתם לא מתחברים לרעיון של אימוני כושר במכון, יכול להיות שדווקא אימון פונקציונלי יתאים לכם מבחינת קונספט ותרגילים.
אימון פונקציונלי עוזר לשפר את היכולת לבצע פעולות יום יומיות כמו הרמת חפצים, עלייה במדרגות ומשחק עם ילדים. המטרה היא לשפר את היכולת בדיוק בפעולות שאנחנו עושים באופן יום יומי, ככה שההשפעה של האימון על השגרה שלנו היא ברורה וישירה.
אימון פונקציונלי מחזק את שרירי הליבה, החשובים ליציבות ולשיווי משקל. גם אם נדמה לכם שאתם לא משתמשים בשרירים האלו כל יום, יש להם השפעה רבה על התחושה שלנו בכל יום ולכן חשוב לחזק אותם.
אימון פונקציונלי עוזר לשפר את הקואורדינציה ושיווי המשקל, החשובים למניעת נפילות ופציעות. זה יכול להיות רלוונטי מאוד בעיקר לאנשים שמנהלים אורח חיים יושבני או שעובדים הרבה מול מחשב ולא זזים הרבה.
אימון פונקציונלי כולל תרגילים בסיסיים שמחזקים את כל הגוף או פלג גוף שלם כמו סקוואטים, שכיבות סמיכה, מתח, פלאנקים ודדליפט. יש גם לא מעט תרגילים לשיווי משקל כמו עמידה על רגל אחת או התכופפות על רגל אחת, תרגילי בוסו (עמידה על חצי כדור) ועוד.
כל היופי באימון פונקציונלי הוא שאפשר לבצע אותו עם ציוד בסיסי בלבד כמו משקולות יד, גומיות התנגדות וכדורי כוח. ברמה הבסיסית אפשר לעשות את רוב התרגילים גם בלי ציוד בכלל, אבל אין צורך שתגיעו למכון כדי להשתמש במכשירי הכושר השונים. כל מה שאתם צריכים זה בגדי ספורט נוחים ואתם מוכנים לצאת לדרך.
אימון פונקציונלי משלב טכניקות אימון שונות כמו אימון מחזורי, אימון אינטרוולים ואימון TRX. המטרה היא לזנוח את הרעיון של אימון ממוקד בקבוצת שרירים מסוימת, אלא להפעיל את כל השרירים בגוף לאורך כל האימון.
אימון פונקציונלי יכול להעמיס מאוד על הגוף כבר בהתחלה, בייחוד אם אתם לא מתאימים את הקושי של התרגילים ליכולות שלכם. תצטרכו להיות קשובים לגוף שלכם לאורך כל הדרך, ולדעת מתי אתם יכולים למתוח את הגבולות שלכם ומתי אתם צריכים לעצור ולנוח.
חשוב להתחיל באימון פונקציונלי בהדרגה. מומלץ מאוד להתחיל עם משקלים קלים או בלי משקלים בכלל ולהתמקד בטכניקה נכונה כדי למנוע פציעות ולוודא שאתם מפעילים את השרירים כמו שצריך. הפסיקו את האימון אם אתם מרגישים כאב או אי נוחות, ותנו לגוף מספיק זמן להתאושש בין האימונים.
מומלץ להתייעץ עם מאמן כושר מוסמך כדי לבנות תוכנית אימונים מותאמת אישית. לפני שאתם בונים את התוכנית תצטרכו להגדיר את המטרות שלכם ומה אתם רוצים להשיג מהם, ואם יש פעולות יום יומיות שקשה לכם יותר לעשות מאחרות. אם אתם מתחילים אפשר להסתפק בשניים או שלושה אימונים בשבוע, ולהגדיל את משך זמן האימון או את התדירות השבועית שלהם ככל שאתם מתקדמים.
אימון פונקציונלי יכול להיות דרך מצוינת לשקם את היכולת שלכם לעשות פעולות יום יומיות כמו הרמת חפצים, עלייה במדרגות או התכופפות. במקום להרגיש שאתם גרים במכון הכושר, תוכלו לעשות את האימונים האלו גם בבית או בכל מקום אחר, ועם ציוד מינימלי כמו משקולות, כפפות אימון ורצועות התנגדות. בבלוג שלנו תוכלו להמשיך ולקרוא עוד מאמרים על שיטות אימון מומלצות ודרכים נוספות לשפר את אורח החיים והבריאות שלכם.