רבות נאמר אודות פעילות גופנית ועד כמה היא בריאה, אך פה אנו מגלים שהיא בין היתר תומכת במערכת החיסון. כיצד הדברים שלובים וכיצד ניתן להפיק מהם את המרב? ובכן בהחלט קיימים טיפים חשובים ויחסית קלים ליישום. סקרנים? לצורך הדוגמה נציין שמבוגרים שעסקו בפעילות גופנית 3 פעמים בשבוע לאורך 10 חודשים שיפרו בצורה משמעותית את יעילות המערכת החיסונית, כך שההנחה תופסת הן לגבי צעירים והן לגבי מבוגרים.
ראשית נציין שהמערכת החיסונית היא אחת המערכות היותר חשובות שעומדות לרשותנו והיא מושפעת רק מעט מהגנטיקה והרבה מאוד מהרגלים יומיומיים ומאורח החיים, ועל כן אנו בהחלט יכולים לסייע לה, ולו באמצעות תזונה מאוזנת, שינה מספקת, חשיפה לשמש והימנעות מעישון ושתיית אלכוהול מופרזת. כמו כן, גם ניתן לחזק את המערכת באמצעות פעילות ספורטיבית, אם באמצעות ריצה, משחקי טניס, או שיעורי שחיה, ולו כי האדרנלין הוא חלק חשוב במשוואה.
כפי שהבהרנו פעילות גופנית מסייעת לשמור על מערכת החיסון, ופה נציין עובדה נוספת: ככול שאנו יותר מתבגרים, כך השמירה על המערכת יותר חשובה. אם כן מה עליכם לעשות? זהו בדיוק הזמן לחשוב האם מבקשים לרכוש ציוד טניס, נעלי ריצה חדשות, ציוד שחיה מתקדם וכדומה, משמע כל רכישה של ציוד משלים שיגרום להתחייב ולהפוך את הפעילות הגופנית להרבה יותר נוחה ויעילה היא לא רק מוצדקת אלא גם חשובה.
מחקרים רבים עקבו אחר הקשר הישיר שבין עיסוק בפעילות גופנית לבין הנטייה להתקרר. הממצאים מראים שאנשים שנוטים להשקיע באופן תמידי בפעילות גופנית הרבה פחות מתקררים. מה נחשב אם כן בתור פעילות גופנית? ובכן בין היתר הליכה לאורך 45 דקות במשך כ5 ימים בשבוע בהחלט עושה את העבודה, וזאת כי היא מחזקת את הפעילות של מערכת החיסון. כמו כן, גם אם לא משקיעים 45 דקות במשך 5 ימים, אך כן עוסקים מדי פעם בפעילות אירובית, הרי שעדיין תומכים במערכת החיסון ובין היתר יותר חסינים בימות החורף מפני התקררות.
אם נעצור להסביר במה דברים אמורים, נציין שפעילות גופנית מסייעת להמריץ שלל תהליכים בגוף, כך שנהיים הרבה יותר אנרגטיים לכל אורך היום. כמו כן, כאשר משקיעים בפעילות גופנית גם מרגיעים את הנפש ובכך משפרים את הביטחון והדימוי העצמי, עובדה שמובילה לשחרור אנדורפינים, וכידוע נפש בריאה שוכנת בגוף בריא, משמע באופן עקיף מדובר באלמנט נוסף שמסייע לשמור על המערכת החיסונית.
מחקר מעניין בחן את השפעת האימון הגופני אצל מבוגרים מחוסני שפעת. התוצאה הצביעה על כך שקבוצת המחקר שבמשך 10 חודשים השקיעה בפעילות גופנית שהתמקדה בסיבולת לב ריאה הייתה הרבה יותר מחוסנת (במשך כ24 שבועות לאחר מתן החיסון), לעומת קבוצת ביקורת שהשקיעה בתרגילי גמישות ושיווי משקל (אצלה לא ניכר שיפור בתגובת מערכת החיסון). מכאן שהמסקנה העיקרית היא שחוסר בפעילות גופנית מוביל לירידה באיכות מערכת החיסון, ועל כן כל עוד ניתן, חשוב להמשיך להתאמן - כל אחד בתחום שיותר מושך אותו.