טיפוס הרים למתחילים הוא תחביב נפלא, כזה שיכול להישאר ברמה הבסיסית או להפוך עם השנים לתחביב מקצועי לכל דבר ועניין. באותה נשימה צריך לזכור כי זהו ספורט מאתגר שגם יכול להיות מסוכן, ולכן לפני שניגשים למשימה חשוב להכיר את כל כללי הבטיחות ולעשות זאת רק בהתאם להם. אז איך מתחילים בטיפוס הרים, מה הציוד שצריך לרכוש ומה חשוב להביא בחשבון בנוגע למזג האוויר? הינה כל הדגשים שחשוב לדעת בנושא.
בראש ובראשונה צריך לזכור כי טיפוס הרים הוא משימה שמצריכה ידע מקצועי והכנה והוא לא משהו שאפשר לעשות פשוט, כמו לרכב על אופניים באופן עצמאי לצורך העניין. חשוב לזכור כי יש כאן עניינים של בטיחות ואפילו עניין של חיים ומוות, לכן כדי לטפס על הרים צריך קודם כל הכשרה מתאימה. נכון, אפשר תמיד להתלוות למדריכי טיפוס מקצועיים שידעו להתאים את החוויה לדרגת הקושי שלנו, אך ככל שנרצה להתמקצע ולעסוק בזה באופן עצמאי יהיה עלינו לעבור הכשרות מתאימות ולהתאמן לא מעט.
טיפוס הרים מצריך כושר מתאים – שרירים חזקים וסיבולת לב-ריאה. כדי להתחיל ולעסוק בזה חשוב מאוד להכין את הגוף ולהביא אותו למצב כזה ורצוי להכין תוכנית אימונים מסודרת שתיקח אותנו לשם. אפשר לעשות זאת בדרכים שונות – הליכות וריצות, אימונים בחדר הכושר, משחקי ספורט למיניהם וגם אימוני טיפוס שזה הדבר הבא שאנו רוצים לדבר עליו.
בסופו של דבר הדרך הטובה ביותר להכין את עצמנו לדבר האמיתי היא לתרגל את מלאכת הטיפוס על יבש. טיפוס מקצועי מצריך מאיתנו קורדינציה, שילוב מאמצים של כמה וכמה שרירים בגוף, עבודה מנטלית של התמודדות עם פעילות בגובה ועוד. טיפוס על קיר טיפוס הוא הדרך הטובה ביותר להתכונן שתאפשר לנו לקבל תמונה די מדויקת על הדבר האמיתי. אפשר למצוא לא מעט קירות טיפוס בארץ, גם חיצוניים וגם פנימיים ולהתאמן באופן עצמאי ואפילו באופן מודרך.
ביגוד איכותי יקל עליכם את הטיפוס ויעזור לא מעט. חשוב לבחור בבגדים מתאימים לטיפוס שעשויים מבגדים חזקים מחד, ומאידך כאלו שהם נוחים מספיק ומאפשרים טווח תנועה גדול ככל האפשר. כמובן שמעבר ללבוש הבסיסי של חולצה איכותית ומכנסיים מתאימים, חשוב מאוד גם לרכוש נעלי הרים איכותיות שיש להן אחיזה טובה של הרגל ואחיזה טובה של קרקע סלעית וסוגים שונים של שטח.
כמובן שיש צורך להצטייד בציוד טיפוס מתאים – שקי מגנזיום (חומר מונע החלקה), חבלים דינאמיים, טבעות, ראנרים, קסדות, רתמה ואביזרים נוספים לבטיחות. הציוד המדויק משתנה בהתאם למקום שבו נבחר לטפס וחלק מתהליך הלמידה הוא היכרות עם סוגי הציוד המתאים שחשוב שיהיה לנו בתור מטפסים מתחילים ובטח בהמשך בתור מטפסים מקצועיים.
מעבר לציוד הייעודי לטיפוס יש גם צורך בציוד מחנאות, כי בדרך כלל החוויות האלה הן של יותר מיום אחד. ציוד מחנאות איכותי כולל אוהל, שקי שינה, תיק גב איכותי לטיילים, ציוד עזרה ראשונה, ציוד לבישול בשטח ועוד.
חובה עלינו להיערך לטיפוס כמו שצריך וחלק חשוב מאוד הוא אריזה של מזון שיספיק לנו לכל הטיול וגם תרופות ועזרה ראשונה. חשוב מאוד לארוז מספיק מזון שיספיק לכל הימים וכמה שיותר ציוד רפואי שישמש אותנו במקרי חירום.
כשמדובר בטיפוס חייבים לזכור כי הבטיחות היא במקום הראשון. אנו יכולים לעשות את כל הצעדים כדי לשמור על עצמנו, אך אם נצא לטפס במזג אוויר לא מתאים, זה לא ממש יעזור ואנו עלולים לסכן את עצמנו. לפני שיוצאים לחוויית טיפוס, חובה עלינו לוודא כי מזג האוויר מתאים ולא קיצוני. חשוב להיזהר מקור קיצוני, רוחות עזות (שהן אולי גורם הסיכון הגדול ביותר למטפסים) ושרב קיצוני שעלול להביא אותנו חלילה למצב של התייבשות.
בשורה התחתונה – אם גם אתם רוצים להתחיל לטפס, אתם לגמרי עושים בחירה מעולה ואתם עומדים להיכנס לעולם שלם של חווית, אתגרים ולא מעט אדרנלין. עם זאת חשוב לזכור כי טיפוס הרים הוא משהו שחייבים לעשות מתוך ידע מקצועי מקיף, ניסיון ושמירה על הבטיחות. לפני שאתם מתחילים חשוב לוודא שאתם בטוחים ומוגנים בכל שלב. בהצלחה!