ספורט בבית ספר ומחוצה לו

בעידן הנוכחי הם מבלים שעות רבות בישיבה מול מכשירים אלקטרוניים, מה שמתבטא בעלייה משמעותית בהשמנת יתר ובתחלואות נלוות. על כן, בימינו גוברת חשיבותם של שיעורי חינוך גופני בבית הספר, לצד פעילויות ספורטיביות בשעות אחר הצהריים במסגרת עצמאית או בחוגים. המאמר הבא יסייע לכם לעמוד על חשיבות הספורט עבור ילדכם, וגם לפקח וליצור עבורו פעילויות בצורה נכונה.

במה מסייעת פעילות ספורטיבית לילדים?

אם אתם חוששים שהילד מבלה יותר מדי מול המחשב, הטלוויזיה או הטאבלט, הרי שמדובר בחשש מוצדק. מחקרים רבים מורים כי השמנת יתר היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר במערב, ששיעוריה עולים בקצב מבהיל. מלבד הפגיעה בדימוי העצמי של הילד, השמנה קשורה בתחלואות רבות העלולות להמשיך וללוות אותו לאורך שנים, ביניהן רמה גבוהה של כולסטרול רע, לחץ דם גבוה וסיכון לפיתוח מחלות לב וכלי דם.

ההמלצה המקובלת כיום עבור ילדים ובני נוער היא לעסוק בפעילות גופנית בדרגת מאמץ בינונית ומעלה בכל יום, בין אם בשיעורי הספורט, בחוגים, בהפסקות או באופן עצמאי. הספורט תורם בראש ובראשונה לחיזוק הביטחון של הילד ודימויו העצמי, וזאת בנוסף לשיפור יכולות חברתיות, שיפוט וערכים באמצעות משחק קבוצתי. מובן שקיימת תועלת מרובה גם מהבחינה הבריאותית לפעילויות אלו. לדוגמא, נמצא כי שילוב בין פעילות ספורטיבית לתזונה מאוזנת תורם ליצירת מסת עצם בריאה, גורם המקטין משמעותית את הסיכון לפיתוח אוסטיאופורוזיס בגילאים מבוגרים. הדבר נכון גם לגבי הפחתת הקשיים ותדירות ההתקפים של מחלת אסתמה קיימת, מניעת סוכרת, הפחתת לחץ דם גבוה, העלאת שיעור הכולסטרול הטוב (HDL), העלאת מסת שריר על חשבון שומנים, והקטנת הסיכון למחלות לב וכלי דם. עם רשימה כזו קשה להתווכח.

ספורט בבית הספר

ילדים ובני נוער משתתפים בכל שבוע בשני שיעורי ספורט (חינוך גופני) במסגרת בית הספר. השיעורים מתמקדים בשיפור יכולות אישיות, כדוגמת העלאת הכושר הגופני, חיזוק הכישורים המוטוריים והגדלת טווח התנועה, וכן בעידוד יכולות חברתיות באמצעות אתגרים ומשחקים שונים. למעשה, אין עוד שיעור בבית הספר שמתייחס באופן כה שלם להיבטים הפיזיים, הרגשיים והמנטאליים של התלמידים. קיימות עדויות רבות כי שיעורי החינוך הגופני אף משפרים את כישורי הריכוז והזיכרון, ואת התנהגותם הכללית של ילדים. במילים אחרות, הם תורמים גם להישגים הלימודיים בשיעורים אחרים.

אם הינכם הורים ותיקים, בוודאי ידוע לכם שאחד הגורמים המהותיים להצלחתו ויעילותו של שיעור הוא המורה המעביר אותו. אכן, לצד ההנחיות והתוכניות המובנות שמעביר משרד החינוך, קיימים הבדלים בין שיעור ספורט אחד למשנהו, על פי תפיסתו האישית של המורה. על כן, חשוב לדעת שקיימים מספר עקרונות בסיסיים העשויים להפוך שיעור חנ"ג לאפקטיבי במיוחד:

עידוד יכולות חברתיות – שיתוף פעולה בין חברי קבוצה, ומתן הזדמנות לכל תלמיד לתרום מיכולותיו ולהבחין בנקודות החוזק שלו.

דגש על חשיבה ביקורתית – עידוד להקשבה ומחשבה על התהליכים הפיזיים, החברתיים והנפשיים בשיעור, וקישורם להיבטים רחבים יותר ברמת הכיתה והקהילה.

אתגר אישי – יצירת אתגרים מובנים והדרגתיים המשפרים את הכושר הגופני של כל תלמיד, ואת יכולותיו המוטוריות.

משוב חיובי – מתן פידבקים להישגי התלמידים באמצעות הערות בונות, ציונים ומשחקים לעיני קהל.

פעילות גופנית מחוץ לבית הספר

בתור הורים חשוב להפנים כי שני שיעורי חינוך גופני בשבוע אינם מהווים מענה מספק לצרכים הבריאותיים. מכאן שחשוב מאוד לספק לילדים ולבני נוער הזדמנויות לעסוק בספורט גם מחוץ לכותלי בית הספר. חלקם יבחרו באופן טבעי להשתתף בחוגים המעניינים אותם, כדוגמת כדורגל, שחייה או קפוארה, בעוד שאחרים יעסקו בפעילות בלתי מוסדרת ועצמאית כמו יציאה למגרש המשחקים, רכיבה על אופניים או קפיצה על הטרמפולינה הביתית. בכל מקרה, חשוב לזכור כי פעילות גופנית אמורה להיות מרכיב בסיסי וטבעי בחייו של ילדכם, ומומלץ שזמן הטלוויזיה או המחשב לא יעלו על שעתיים ביום.

רעיונות לפעילות עצמאית

אם אתם מתקשים לחשוב על פעילויות ספורטיביות מהנות עבור ילדכם, תוכלו להפיק תועלת מרובה מהרעיונות הבאים. ראשית, ניתן כמובן לשלוח את הילד למגרש המשחקים, מה שמקדם את העצמאות, הכישורים החברתיים והיכולות הגופניות בכל סוג של משחק. בנוסף ניתן לרכוש לבית ולחצר מגוון מוצרים שלא רק יקדמו את בריאות הילד, אלא גם יהפכו אותו לכוכב חברתי ואתכם לשותפים מלאים להנאה. על מוצרים אלו נמנים בין היתר טרמפולינות, שולחנות פינג פונג (טניס שולחן), מתקני ולוחות סל, חבל קפיצה, שערי כדורגל, סקייטבורד ושולחנות הוקי אוויר. את המוצרים חשוב מאוד לרכוש מחברה אמינה ואיכותית, המספקת אבזרים בריאים, בטיחותיים ועמידים. לדוגמא, טרמפולינה עשויה בהחלט להפוך לאטרקציה מרכזית בחצר ביתכם, אך עליה להיות חזקה ומותאמת לנשיאת המשקל הרצוי, בעלת מגני קפיצים ומוטות תמיכה איתנים, וגם רשת איכותית שתבטיח את שלום הילדים. דוגמא נוספת היא רכישת שק אגרוף שמסייע לילדים רבים לבטא רגשות באופן מקובל, אך יש להקפיד כי רוכשים מתקן יציב, חיבורים חזקים, כפפות ומוצרים נלווים איכותיים.

וגם חוגים

אפשרות נוספת ומעט יקרה יותר היא לרשום את הילד לחוג ספורט העונה על תחומי עניינו האישיים. החדשות הטובות הן שבימינו קיים היצע נרחב של חוגים בכל רחבי הארץ, ביניהם שחייה, ברייקדאנס, קפוארה, כדורגל, כדורסל, התעמלות, גלגלי ענק וריצה למרחק. על מנת לבחור באופן נבון את החוג לילד או לבן הנוער, מומלץ תחילה להתרשם מתוכנית הפעילות השנתית ולהסבירה לו. לאחר מכן, עדיף להגיע יחדיו לשיעור התנסות ראשון על מנת שיוכל לחוש אם הפעילות מעוררת בו מוטיבציה ועניין, בעוד אתם מתרשמים מאיכות ומקצועיות המדריכים. לבסוף, במידה שהילד מתמיד בחוג ומעוניין להעמיק ולהצטיין בו, מומלץ לרכוש עזרים נלווים כדוגמת משקפי שחייה איכותיים, מגני ברך ויד, שעון סטופר וחיישן ריצה. אבזרים אלו יעלו את המוטיבציה של ילדכם, יגרמו לו להנאה וגאווה, ויתרמו להמשך פעילות