ריצה על הליכון: האם זה בריא?

בשנים האחרונות נרשם זינוק במספר ההליכונים שנמכרים דרך החנויות וברשת. ההליכונים כפי שהכרנו השתנו ללא הכר, לא מעט בשל חידושים טכנולוגיים המאפשרים לשפר את סיבולת לב הריאה ואת טכניקת הריצה. כל מה שרציתם לדעת על אודות ריצה על הליכון – במאמר הבא.

ריצה על הליכון – היתרונות

הליכון בבית מאפשר לכם להימנע מהצורך לצאת מהבית, שיקול שכשלעצמו עשוי למנוע ממתאמנים להתאמן. גם אם תרצו לצאת, ייתכן שמזג האוויר לא יאפשר את האימון, ולכן לא פעם רצים נמנעים מלצאת לריצה בעקבות מזג אוויר חם מאוד או לחילופין סופות וגשמים. באמצעות הליכון ניתן לרוץ בתוך הבית או המשרד, בכל ימות השנה וללא תלות במזג האוויר.

נוסף על כך, הליכון יוצר סביבה מבוקרת וזמינה לאימונים. במקום לצפות בטלוויזיה על הספה, אפשר להיעזר בהליכון לטובת פעילות גופנית קבועה המתבצעת תוך כדי צפייה בסדרות שאתם אוהבים, ובהתאם לכך ליצור תהליך של עלייה ברמת הכושר, שיפור סיבולת לב ריאה וגם שיפור מהירות ריצה מבלי שאתם נדרשים לצאת מהבית.

ריצה על הליכון גם מאפשרת לכם לשמור על קצב ריצה קבוע ובמקביל גם להגביר את הקצב, בהתאם לתוכנית ריצה המותקנת בהליכון. הליכון יאפשר לכם לרוץ באופן אחיד או להתאמן באימון כוח מתפרץ, תוך שאתם עוקבים אחר כל הנתונים בזמן אמת, כמו קצב שריפת הקלוריות וכן פרמטרים נוספים.

ריצה על הליכון - החסרונות

למרות היתרונות הרבים של ריצה על הליכון, ישנם גם חסרונות אותם צריך להכיר. החיסרון הבולט הוא חוסר היכולת לגוון בריצה, וזאת בשל העובדה כי מדובר בריצה מונוטונית שעלולה גם לשעמם לאחר תקופה מסוימת. מאחר שמדובר באימון שבמסגרתו כף הרגל חובטת במסלול, מתרחשים זעזועים החושפים אתכם לפציעות ספורט כמו שחיקה של הסחוס, בעיות ברכיים וכן דלקות. לנעלי הריצה יש משמעות אדירה מבחינת היכולת להימנע ממצב של פציעות ספורט ועל כן חשוב לבחור בנעל ריצה איכותית של מותג מוכר כמו נעלי אדידס, נעלי ריבוק וכן נעלי אסיקס. מדובר במותגים מובילים שזכו להמלצות מצד רצים חובבים ומקצועיים, ועל כן מדובר בנושא חשוב אליו יש לשים לב לפני שמתחילים להתאמן.

מה ההבדל בין ריצה על הליכון לעומת ריצה בחוץ?

יש הבדלים מהותיים בין ריצה על הליכון לבין ריצה בחוץ. כאשר רצים על הליכון, חשוב מאוד להתאים את קצב הריצה למסלול, בניגוד לריצה בחוץ שבמסגרתה הנעת הגוף מתבצעת באמצעות טכניקה שונה. נוסף על כך, ריצה על הליכון שונה מבחינת סוג הזעזועים שהגוף חווה בזמן הריצה, משום שריצה בחוץ חושפת אתכם למהמורות כמו אבנים או דרכי עפר, ולכן במסגרת של ריצה על הליכון אפשר ליצור סביבה מבוקרת ובטוחה לריצה.

מה היא מהירות ריצה על הליכון הכי מומלצת?

מהירות הריצה נקבעת לפי משקל הגוף והספק המנוע. קביעת מהירות הריצה המומלצת משתנה מרץ אחד לשני, ולכן חשוב לבצע בדיקת מאמץ ולקבוע תוכנית אימונים מבוקרת הלוקחת בחשבון את המאפיינים האישיים.

האם ריצה על הליכון מומלצת לכולם?

אם אתם רוכשים הליכון איכותי, הסיכוי לפציעה הוא נמוך מאשר ריצה באוויר הפתוח, בשל היכולת לשלוט על העומסים ועל מהירות הריצה. ריצה על הליכון מומלצת לכולם, כולל מבוגרים, אך יש לקבוע תוכנית אימונים מסודרת עם מאמן כושר כדי להתאים את האימונים למצבכם הבריאותי והפיזי.

דגשים חשובים להצלחה

לאט ובהדרגה

טעות נפוצה של רבים מהרצים שבוחרים לבצע רכישה של הליכון היא לרוץ כמה שיותר מהר. מדובר בטעות שעלולה להוביל לא רק לאובדן מהיר של כוח, אלא גם לפציעות. ההמלצה הגורפת מצד מאמני ריצה היא להתחיל קודם כל באינטרוולים – ריצה, הליכה ושוב ריצה. נוסף על כך, חשוב להתאים את תוכנית הריצה בהליכון שלכם למטרות שלכם, שהן חלק חשוב בהצלחה, כפי שנסביר בסעיף הבא.

הגדרת מטרות

הגדירו מראש מהן מטרות הריצה שלכם, מתוך מטרה ליצור גרף של שיפור. כאשר יש מטרה הרבה יותר קל להתמיד, במקום ליצור מצב שבו אתם גורמים לעומס יתר או לחלופין מוותרים לעצמכם והופכים את ההליכון למתלה בגדים. את הגדרת המטרות יש לבצע רק לאחר קבלת הדרכה ממאמן כושר מוסמך או מדריך ריצות, בהתאם לסרגל המאמצים האישי.

תוכנית שבועית

בחרו מראש יום ושעה קבועים שבמסגרתם אתם רצים על ההליכון שלכם. שימו לב כי התוכנית השבועית שלכם צריכה להתאים באופן מדויק לסגנון החיים שלכם, מתוך מטרה לשמור על רצף.

לסיכום

ריצה על הליכון היא אפשרות מצוינת לאימונים בבית, ולשמירה על כושר ובריאות באופן קבוע. התייעצו עם מאמן כושר וקבעו תוכנית אימונים, ותוכלו להתמיד ולראות הישגים במהירות. אל תשכחו שמדובר באימון כושר לכל דבר, ולכן צריך להקפיד על שגרת אימונים ותזונה מותאמים.