שומנים בריאים חשובים מאוד לתפקוד תקין של הגוף שלנו. הם משמשים מקור אנרגייה מעולה, מגנים על אבירים בגופנו, מסייעים לשיפור הזיכרון, מעולים לספיגה של ערכים טובים ממזונות שאוכלים עימם – ובואו נודה על האמת, הם טעימים! רבים נרתעים מאכילת שומנים, אבל אם נבחר אותם נכון, נשלב אותם כמו שצריך בתפריט היומי ונאכל מהם במינון הנכון, הם יעשו לנו רק טוב. רוצים לדעת עוד על השומנים הבריאים ועל תורמתם לגוף? כדאי שתמשיכו לקרוא.
השומנים מתחלקים לשניים – שומנים בלתי רווים ושומנים רווים; והם זכו לכינויים "השומנים הטובים" ו"השומנים הרעים", והגדרה זו די נכונה. רבים נוטים לייחס גם לשומנים הבריאים את התכונות השליליות של השומנים הרעים, וחבל. השומנים הרעים גורמים לא רק להצטברות שומן בגוף ולצלוליטיס שרבים מנסים להיפטר ממנו, אלא גם לבעיות בריאותיות של ממש, שעליהן נדבר בהמשך, ולכן אין ליחס תכונות אלו לשומנים הבריאים. אם נלמד מעט על השומנים הבריאים נגלה שיש להם המון סגולות בריאותיות מעולות ומשמעויות מאוד לגוף, שהוא אינו יכול לייצר בעצמו. אילו סוגי שומנים קיימים, מאילו מזונות כדאי לאכול יותר ומאילו כדאי להימנע? מיד נסביר.
את השומן הרווי נוכל למצוא כמעט בכל מזון מעובד ומטוגן כמו קרקרים, עוגיות, בצקים, חטיפים למיניהם ועוד. לצד השומן הרווי נוכל למצוא גם שומן טרנס שנמצא במוצרי חלב ובשר בעלי חיים המעלים גירה. מעבר לכך שעודף בשומנים האלה עשוי לגרום לתחושות של כבדות ועייפות, לשומן הרווי ולשומן טרנס יש השפעות רבות לא טובות על הגוף שלנו כמו בעיות בכליות, מחלות לב, טרשת עורקים, לחץ דם גבוה ואפילו שבץ מוחי. השומנים האלה מעלים את רמת הכולסטרול הרע בגוף (LDL), ואף השומן טרנס מוריד את רמת הכולסטרול הטוב שבגוף (HDL). עליה ברמת הכולסטרול הרע משפיעה על תהליכים רבים בגוף שבאים לידי ביטוי בתפקוד המוח, פגיעה בתקשורת הבין תאית ואפילו על הגדילה אצל ילדים. על אף שקשה מאוד להתנזר לגמרי מהמוצרים האלה, כדאי לנסות כמה שניתן להפחית את שילובם בתפריט היומי שלנו.
השומנים הבריאים הבלתי רווים עוזרים לקיום תהליכים חשובים בגוף עוד ברחם. הם מעולים לשיפור הזיכרון והלמידה, מקלים על כאבים במפרקים ועוזרים בטיפול בדלקות; הם יכולים להגן מפני מחלות לב, ובאופן מפתיע עוזרים לאזן את רמות הכולסטרול בדם. נוסף על כך, קבוצת שומנים אלו מייצרת בגוף כולסטרול טוב (HDL). הכולסטרול הזה עוזר בניקוי העורקים ובכך גם עוזר לסייע במחלות לב; מסייע במניעה של קרישיות דם ואף מפחית את הייצור של הכולסטרול הרע.
השומן הבלתי רווי, "הבריא", נמצא במזון שלנו בשתי צורות, חד שומן ורב שומן. תפקידו של החד שומן הוא להוריד את רמת הכולסטרול הרע בדם. לרב שומן הבלתי רווי שתי קבוצות – חומצת שומן אומגה 3 ו חומצת שומן אומגה 6. הגוף שלנו לא יכול לייצר את חומצות שומן אלה ולכן אנחנו חייבים לצרוך אותם מהמזון שלנו. באילו מזונות אפשר למצוא את השומנים הבריאים הללו? מיד נרחיב על כמה מהם.
על אף שקל למצוא את השומנים הרעים במזונות רבים, אפשר גם למצוא די בקלות שומנים בריאים מן הצומח והחי. אכילת שומנים בריאים, כפי שכבר הדגשנו, מצוינת למגוון רחב של פעולות ובגוף ולכן כדאי מאוד לצורך אותם. ריכזנו עבורכם רשימת שומנים בריאים קצרה, שומנים שזמינים מאוד ונמצאים כמעט בכל בית במזווה או במקרר. בואו נתחיל:
בדגים נוכל למצוא כמות גדולה של "שומן בריא". דגי סלמון וטונה מכילים כמות גדולה של אומגה 3. אומגה 3 יכולה לסייע בהתמודדות עם מחלות לב ודם ולמניעה של דלקות למיניהן.
מעבר לכך שאגוזים מסייעים לתחושת שובע אפשר למצוא בהם כמות גדולה של שומנים בריאים. אפשר למצוא בסוגים שונים של אגוזים שומנים מסוג רב שומן וחד שומן בלתי רווים בכמויות שונות. אנחנו כמובן מדברים על אגוזים ושקדים שאינם עברו קלייה ושאינם מומלחים.
על אף שמדובר בירק מלא בשומן, האבוקדו מלא בשומן בלתי רווי שמעולה לגופנו. השומן של האבוקדו אינו מכיל כולסטרול ולכן אין צורך לחשוש משילוב שלו בתפריט היומי. הוא מעולה ללב ובזכות השומנים הבריאים שבו הוא עשוי לעזור לתסמינים של דלקות מפרקים. השומן שבאבוקדו עוזר גם בספיגה של מרכיבים טובים שבמזונות שאוכלים בשילוב איתו באותה ארוחה.
זיתים מלאים בחד שומן בלתי רווי. חד שומן מסוג זה תורם לבריאות הלב ומאזן את רמת הכולסטרול בדם. שילוב של שמן זית בתזונה היומית שלנו יהיה מעולה לפעילות תקינה של המוח ויעזור לשיפור הזיכרון.
בזמן אימון ספורט, כמו אימון בים או אימון משקולות, מתאמנים רבים אוכלים פחמימה כדי לקבל אנרגייה זמינה במהירות. השומנים הבריאים יכולים גם הם לשמש לגוף אנרגייה זמינה ובכך יכולים להחליף את הפחמימות. באימון הבא תוכלו להחליף את הפחמימה בכמה אגוזים, הם גם יהיו קלילים יותר לגוף וגם ישמשו מקור אנרגייה מעולה. אנחנו ממליצים בכל הנוגע לשילוב אוכל לפני האימון, במהלכו ואחריו להתייעץ עם דיאטן או מאמן כושר, כדי להתאים את צריכת המזון אליכם ובהתאם לתוצאות אליהם אתם שואפים.
עכשיו אנחנו יודעים כמה חשובה ההפרדה בין השומנים הטובים לשמונים הרעים. אנחנו יודעים כמה חשוב ליהנות ממנה טובה של דג, בתיבול בשמן זית ובנשנוש של אגוזים ושקדים. אך חשוב לזכור שעל אף כל התכונות המעולות שיש לשומנים הבריאים על הגוף שלנו, כדאי לאכול הכול במינון ובכמות הנכונה, ולכן כדאי להתייעץ עם דיאטן כדי לבנות את התפריט המתאים לכם בדיוק. בבלוג שבאתר מגה ספורט תוכלו למצוא מגוון רחב של מאמרים בנושאים רבים, שווה לבקר שם.