המודעות לאורח חיים בריא ולשילוב פעילות גופנית בחיי היומיום, הובילו אנשים רבים לעסוק בספורט, להתחיל לרוץ ולהירשם לחדר הכושר. יחד עם זה, אימונים אינטנסיביים מעבר ליכולת הפיזית, היעדר מנוחה או טכניקה שגויה, עשויים לגרום למתאמנים להיפצע ולעיתים מדובר בפציעות שלא מאפשרות למתאמן לשוב לחדר הכושר. ממה נגרמות פציעות ספורט וכיצד ניתן להימנע מהן?
לאחרונה ניכר כי רבים מצטרפים לקבוצות הריצה השונות הפזורות ברחבי הארץ או לחלופין מתאמנים בריצה לבדם. מדובר בפעילות גופנית נהדרת ששורפת קלוריות ומחזקת את הגוף אך היא עשויה לגרום לפציעות שונות כמו פציעות בברכיים (דלקות), בכף הרגל (שברי מאמץ), כאבים בשרירי התאומים ואפילו בגב התחתון (פריצות דיסק). כשאנשים שאינם רגילים לרוץ, מתחילים להתאמן באופן אינטנסיבי ולא הדרגתי, הם עשויים להיפצע, לכן מוטב להתחיל את אימוני הריצה בשלבים ולזהות את העומסים בהם הגוף מאותת לנו שהגיע למאמץ המקסימלי. מעבר לזה, בכדי להימנע מפציעות הנובעות מריצה, רצוי לרוץ למרחקים קצרים ולהגדיל את הטווח בהדרגה, במידה ואתם מעוניינים בכך. יתרה מזאת, כאבים המצויים בגב התחתון, מתרחשים בעיקר בעקבות יציבה שאינה איתנה או נכונה, לכן חשוב להתייעץ עם מאמן ולהקפיד על טכניקה ליציבה במהלך האימון.
בפציעות הריצה השונות ניתן לטפל באמצעות תכשירים שונים נוגדי דלקות, הפחתת עומסים, מתיחות להפגת הכאב ופיזיותרפיה במידה הצורך.
חשוב מאוד לבחור נעלי ריצה שמתאימות לכף רגל שלכם.
אימוני הפילאטיס מצויים לאחרונה במגמת עלייה, שכן מדובר באימונים שמחזקים את שרירי הליבה והשרירים המייצבים של הגוף. האימון בהחלט מעניק יתרונות ייחודיים אך יחד עם זה עשוי לגרום למתאמן להיפצע, כשהפציעות הנפוצות ביותר בתחום זה, הן פציעות בברכיים ובכתפיים. פציעות אלו, לצד פציעות נוספות כמו כאבי קרסוליים ומפרקים, נגרמות בדרך כלל בשל העמסת יתר על הגוף והיעדר מנוחה בין האימונים. בכדי להימנע מהפציעות הללו, יש להתאמן באופן הדרגתי ולהשתדל שלא להעמיס על מפרקי הגוף יתר על המידה.
רכיבה על אופניים, בין אם מדובר ברכיבה סטטית (ספינינג) או רכיבה בשבילים ייעודיים, היא פעילות שמחזקת את השרירים, מיטיבה עם הגוף ומסייעת לחיטובו. דיווש יתר, יציבה לקויה על האופניים ועייפות, יכולים לגרום לרוכבים להיפצע. הפציעות הנפוצות לסוג ספורט זה הן כאבי גב, כאבי צוואר, כאבי ברכיים, כאבים בכף הרגל או בשורש כף היד.
מפרקי הברך, הם בין האזורים בהם רוכבים נוטים להיפצע בעת הרכיבה, בדרך כלל זה קורה בשל שרירי ישבן חלושים. כאבים בשורש כף היד, מקורם באחיזה שגויה של הכידון, לכן מוטב לנסות לשנות את אחיזת הכידון במהלך הרכיבה בכדי למצוא את האחיזה האידאלית עבורכם. יתרה מזאת, מומלץ למתוח את שורש כף היד לפני ואחרי האימון. בכדי למנוע כאבי גב, רצוי למתוח את אזור הגב והצוואר באופן המיטבי ולעבוד על טכניקה ויציבה נכונה במהלך הרכיבה. מלבד זאת, רצוי להעלות את העצימות באימון באופן הדרגתי בכדי להתאים את עוצמת הרכיבה ליכולותיו של הרוכב.
בהיותו המכשיר האהוב ביותר על מתאמנים בחדר הכושר, וכזה המצוי בביתם של רבים, מהווה ההליכון אמצעי נהדר לשרוף קלוריות ולעסוק בפעילות גופנית בעצימות נמוכה או גבוהה.
אחיזה בידיות שנמצאות בצדי ההליכון יגרמו למתאמן ליציבה לקויה (הישענות קדימה או הישענות אחורה), שכן דבר זה עלול להוביל לכאבי גב או לעומס מיותר על הידיים. לרוב, הנחת הידיים על הידיות מתקיימת בשל עצימות אימון שאינה מתאימה למתאמן, לכן רצוי להוריד את עוצמת האימון ולעבוד על יציבה נכונה. רק לאחר מכן, ניתן לעלות בהדרגה בעוצמות האימון. דבר נוסף שעשוי לגרום לכאבים ולפציעות ספורט, היא טכניקת ריצה\הליכה שגויה. כשכף הרגל נוחתת על המסילה באופן לא טבעי, זה יכול לגרום לכאבים בכף הרגל והקרסול. רצוי להיעזר במאמן ולהקנות לעצמכם הרגלי יציבה נכונים כמו גם טכניקה נכונה לריצה והליכה על המכשיר.
במהלך אימוני שחייה, חשוב להקפיד על טכניקה נכונה, זאת בכדי להימנע מכאבי גב, צוואר, כתפיים וברכיים. יציבה שאינה נכונה ותנועות שגויות יכולות לגרום לכאבי כתפיים, לרבות דלקות בגידים. כמו כן, שרירי ליבה שאינם חזקים דיים, עשויים אף הם לגרום לכאבים שונים, בייחוד בגב בתחתון. בכדי להימנע מפציעות בתחום השחייה, חשוב לחזק את שרירי הגוף ולעבוד על יציבה נכונה במהלך האימונים.
פציעות ספורט יכולות להתרחש בכל סוגי האימונים, וזה לא משנה אם מדובר במתאמנים ותיקים או חדשים. בטרם תחילת האימונים מוטב להתייעץ עם מאמן מקצועי בכדי ללמוד את הטכניקה הנכונה לביצוע התרגילים, כמו כן, רצוי להגביר את עצימות האימון בהדרגה ובהתאם ליכולותיו של המתאמן.